Operatiunea de fixare si materializare in teren a punctelor topografice se numeste marcare.
Aceasta operatie se realizeaza in functie de importanta si destinatia punctelor, marcarea fiind de doua tipuri: marcare provizorie si marcare permanenta.
Marcarea provizorie se realizeaza pentru o durata de la 2 la 4 ani si se executa cu tarusi din lemn de esenta tare, cu sectiune patrata sau rotunda de cca 4-6 cm. Punctul matematic se indica printr-un cui batut in partea superioara a tarusului. Marcarea provizorie a punctelor din intravilan poate realiza cu tarusi din fier cu diamentru cuprins intre 1.5-3 si lungimea de 15-25 cm, sau cu stalpi din lemn cu diamentru de 10 cm si lungimea de 1-1.25 m pentru punctele care necesita o durabilitate mare in timp. Tarusi sunt batuti pana la rasul terenului iar semnalizarea acestora se efectueaza prin amplasarea in imediata apropiere a unui tarus martor vopsit de culoare rosie.
Marcarea permanenta mai este cunoscuta si sub denumirea de bornarea a punctelor geodezice si reprezinta o materializare de lunga durata care se efectueaza prin amplasare de borne. Bornarea este reglementata de STAS SR 3446-1:1996 si se utilizeaza pentru punctele care fac parte din reteaua de sprijin si de indesire. Bornele sunt realizate din beton sau din beton armat carea are forma unui trunchi de piramida cu sectiunea patrata. Punctele bornate pot fi prevazute cu borne martori, care sunt materializate in subsol.
Fiecare borna are amplasata inca din timpul operatiunii de turnare o marca geodezica caracteristicile acesteia fiind conform prevederilor STAS 4294-73.
GEOSILVA SRL produce la cerere borne geodezice din beton si marci geodezice din fonta precum si tarusi de lemn pentru operatiunile de marcare.