Ridicarile topografice de orice gen, indiferent de suprafata si de produsul final trebuie sa asigure o anumita precizie si un continut corespunzator obiectivelor stabilite si sa fie realizate in sistem de coordonatele plane in Proiectia Stereografica 70 si a cotelor in sistemul Marea Neagra 1975.
Indeplinirea acestor conditii se realizeaza de catre specialisti prin alegerea unor metode de lucru aplicate cu aparatura adecvata si prin incadrarea lucrarilor in retelele geodezice, ale caror puncte servesc ca repere de plecare si de control in etapele urmatoare.
In acest mod determinarile de noi puncte sunt legate si in acelasi timp constranse de reteaua de ordin superior, asigurand astfel unitatea ridicarilor indiferent de suprafata, inclusiv pe teritoriul national.
In Romania retelele geodezice se clasifica dupa cum urmeaza:
- Reteaua geodezica nafionala spatiala formata din puncte de clasa A (statii de referinta GPS/GNSS) si puncte de clasa B, C, D determinate prin masuratori satelitare.
- Reteaua topo-geodezica de sprijin, care se realizeaza prin indesirea celei nationale pana la o densitate corespunzatoare lucrarilor ulterioare.
- Reteaua de ridicare, alcatuita din statiile de drumuire, cat si din punctele retelei de sprijin care, in ansamblu, sunt astfel pozitonate incat sa permita radierea tuturor detaliilor din zona, sau determinarea reperelor fotogrammetrice
- Alte tipuri de retele topografice derivate din cele de mai sus, ce se diferentiaza dupa conceptie, metoda si aparatura folosita.
Reteaua geodezica nationala spatiala si cea a nivelmentului de stat, motivate de necesitatea de a fi unitare si omogene, se determina centralizat de catre institutiile publice abilitate.
Realizarea unei retele de sprijin prin metode satelitare necesita intocmirea unui proiect de executie care cuprinde urmatoarele etape principale:
- stabilirea amplasamentului punctelor noi
- programarea masuratorilor GPS (timpi de spationare, perioada, obstructii etc.)
- realizarea determinarilor GPS
- preluarea informatiilor de la statiile de referinta
- postprocesarea observatiilor
- compensarea retelei si determinarea coordonatelor finale.
Masuratorile necesare pentru determinarea coordonatelor punctelor retelelor de sprijin sunt efectuate in general utilizand masuratori satelitare cu perioada lungi de stationare si in mai multe sesiuni de observatii
Determinarea coordonatelor se face in urma post-procesarii vectorilor GPS utilizand inregistrari preluate de la statiile de referinta integrate in sistemul ROMPOS.
Compensarea masuratorilor executate intre punctele noi si intre punctele noi si cele de control se face prin utilizarea de aplicatii specifice (Trimble Business Center 3.0).
Punctele retelelor topo-geodezice, de sprijin si/sau de ridicare, se materializeaza pe teren in mod specific si permanent, spre a rezista in timp si se semnalizeaza pentru a le face vizibile de la distanta. Numai in aceste conditii ele pot fi mentinute si folosite in lucrarile in curs de executie si in cele ulterioare.
Marcarea punctelor se face la sol in mod durabil, dupa stabilirea pozitiei definitive in teren si inainte de inceperea masuratorilor, in functie de ordinul lor si metoda de determinare.
In acest mod punctele retelelor geodezice sunt aceleasi la determinarea lor si la pozitionarea altor puncte, asigura legatura in timp intre teren si plan, permit verificari si completari ale ridicarilor si sunt de neinlocuit la trasarea constructiilor si reconstituirea hotarelor.
Semnalizarea punctelor se impune indiferent de categoria lor, spre a putea fi vizate de la distanta in scopul determinarii lor, sau ca vize de referinta in raport cu care se stabilesc pozitiile altor puncte noi, necunoscute. De la aceasta regula generala fac exceptie unele detalii cu o suprafafa cat de cat reflectorizanta, ce suprima instalarea prismei, prin folosirea fascicolului laser cu care sunt dotate unele modele ale statiilor totale moderne.
Materializarea punctelor, respectiv marcarea si/sau semnalizarea lor se impune asadar pentru siguranta lucrarilor actuale si viitoare. Maniera de executie este diferita, in functie de importanta si natura punctului, de metoda si aparatura disponibila s.a, fiind prevazuta in normative tehnice.