Tehnologie inovatoare pentru capturarea realitatii 3D
B.I.M. (Building Information Modeling) este o cale de abordare inovatoare in proiectarea cladirilor care spre deosebire de metodele clasice, pe langa obiectele grafice, permite manipularea de date sau informatii ample, conexe si diversificate.
Cantitate si calitate in gestionarea, proiectarea si analiza modelului informational al cladirii
Scanarea 3D permite analiza detaliata a unei cladiri oricat de complexa ar fi arhitectura, orice forma ar avea si oricat de neconventionala ar fi structura acesteia. Este usoara si eficienta din punct de vedere al raportului timp/bani pentru a crea planuri 2D ale fatadelor cladirilor. Avand datele scanate, se poate planifica orice interventie asupra cladirii. Datele 3D pot fi accesate usor oricand fara a fi nevoie de o alta vizita in teren.
Performanta in gestionarea modelului informational al cladirii
Printre avantajele competitive pe care le aduce adoptarea BIM se numara:
- Proiecte realizate mai repede;
- Coordonare mai buna – mai putine erori;
- Costuri mai mici;
- Productivitate mai mare;
- Proiecte de calitate mai buna;
- Venituri crescute si oportunitati noi.
Avantajul principal al modelului informational al cladirii (BIM) este sporirea nivelului de coordonare si colaborare intre membrii tuturor echipelor implicate in proiect (arhitecti, ingineri de specialitate, fabricanti, executanti, beneficiari) pe tot parcursul acestuia (concept, proiect tehnic, detalii de executie, fabricatie, constructie, mentenantă). Coordonarea si colaborarea se refera atat la nivelul de comunicare dintre oameni, cat si la schimbul de date dintre programele software specializate pe care acestia le utilizeaza.